HVAD ER SORG?
Vi sørger, når vi mister nogen eller noget, vi har kær. Sorg er hjemløs kærlighed, som psykoterapeut Bent Falk skriver.
Sorg er en naturlig reaktion på, at vi helt uforberedte befinder hos i en situation, hvor vi pludselig bliver konfronteret med tab. På den måde møder sorgen os ofte brutalt, voldsomt og overrumlende. Alt forandres. Og du står forvirret i en hverdag, som du ikke ønsker.
Sorg er samtidig en tilpasningsreaktion, som hjælper dig med at integrere det tabte, så du igen kan vende din energi udad mod nye aktiviteter og mennesker. I gamle dage var sorgen en integreret del af det offentlige rum. Den sørgende gik med sørgebind – ofte et sort stykke stof – for at udtrykke respekt for den afdøde og for at markere sorgen. Ingen ord kan beskrive sorgen, men sørgebindet gav den et visuelt udtryk.
I dag er sorgen mere usynlig, og sørgende kan opleve ikke at bliver forstået midt i helt almindelige sorgreaktioner. Arbejdspladser forventer ofte, at du er tilbage på arbejdet med din sædvanlige kraft efter få dages fravær. Men sorgen tager den tid, den tager. Det vil for mange være omkring et år, for andre tager det længere tid.
KONTAKT MIG HER
Jeg vender tilbage på din henvendelse inden for 24 timer.
ER JEG I SORG?
Sorg er en grundstemning, som er kendetegnet ved nedtrykthed og sænket stemningsleje. Sorgen opleves mange gange fysisk i kroppen. Det kan være som en tung byrde eller som trykken og knugen i maven.
Hvis du genkender at:
– Du hele tiden tænker på den afdøde
– Du ikke kan finde energien til at opretholde dine daglige gøremål
– Du undgår bestemte steder eller begivenheder
– Du ikke vil ændre på tidligere indretninger af hjemmet eller ikke vil skilde dig af med noget
– Du fornemmer, at dine relationer er ved at være fyldt op af dine fortællinger om den afdøde
– Du har vanskeligt med at få din hverdag til at hænge sammen, fordi sorgen fylder det hele
Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, så er du formentligt i sorg. De fleste er sjældent i tvivl om, at de sørger.
SÅDAN ARBEJDER JEG MED SORG
Sorgarbejder handler ikke om at glemme den afdøde, eller tage afsked med det man har mistet. Det er en myte. I stedet handler det om at tilpasse båndende til den afdøde. At finde plads i sig selv til at acceptere tabet og komme til rette med, hvordan den afdøde eller det du har mistet kan levere videre i dig. Så det igen kan blive meningsfyldt for dig at vende din energi mod nye interesser. Måske endda se tilbage på den afdøde eller det tabte med andet end smerte.
Jeg arbejder derfor indledningsvis med at forstå hvornår, hvordan, hvem og hvad du har mistet, fordi det du har mistet mange gange er så meget mere diffust end først antaget. Du kan have mistet din identitet, drømme, muligheder og helt praktiske forhold. Så arbejdet består indledningsvis i, at du får indsigt i, hvad tabet har betydet for dig. Jeg taler også med dig om din historie og om de erfaringer, som du har gjort dig med tab og sorg, herunder om din tilknytning til den afdøde eller det tabte.
Målet med terapien sætter vi sammen. Mange gange handler det om at løsne og knytte bånd til den afdøde, så du igen kan binde energi i nye aktiviteter. Det indbefatter at opdage tabets mange facetter i dit liv og de mange spor, som tabet har efterladt og som fortsat lever i dig.
Som psykolog Mai-Britt Guldin skriver: I sorgterapi leder vi ikke efter en vej ud, men efter en vej ind til kontakten med sorgen. Det er i kontakten med sorgen, at heligen befinder sig.
_____________________
Jeg har modtaget undervisning af psykoterapeut Marianne David-Nielsen og psykolog Mai-Britt Guldin.